18 maj 2013

Babeczki owsiane - trzy cytryny

Babeczki - trzy cytryny.
Bo i do zrobienia ich, użyłam takiej ilości cytrusów.



21 babeczek 

1 sztuka: 167kcal, białko:4g, węglowodany:23g, tłuszcz:7g 

ciasto: 
płatki owsiane, 140g
mąka żytnia razowa, 130g 
proszek do pieczenia (bez pszenicy), 1 łyżeczka
soda, 1 łyżeczka 
sól, szczypta
cukier brązowy, 70g 
rodzynki, 30g
jajko, 1 sztuka 
białko jajka, 1 sztuka (żółtko dodajemy do masy serowej)
olej rzepakowy, 100g 
jogurt naturalny, 240g

masa serowa: 
ser twarogowy sernikowy mielony, 300g
sok z cytryny, 1.5 sztuki 
żółtko jajka, 1 sztuka
cukier brązowy, 30g 

lukier: 
sok z cytryny, 1.5 sztuki 
cukier puder, 150g 

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski. Mieszamy łyżką niezbyt mocno. Przekładamy połowę ciasta do foremek na babeczki. 

Składniki na masę serową miksujemy. Będzie dość płynna. Zalewamy nią tę część ciasta, która jest już w foremkach.
Na wierz masy serowej dodajemy resztę ciasta. 
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C. piekarniku ok. 20 minut.

Lukier szykujemy poprzez dokładne wymieszane cukru pudru z sokiem.

Gotowym lukrem polewamy ostudzone babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...