2 małe młodej kapusty
1 cebula biała
1 cebula czerwona
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki owsianej
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Kapusty kroimy w ćwiartki, wykrawamy głąb. Kroimy w drobne paski. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody.
Obydwie cebule kroimy w piórka. Przesmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zasypujemy mąką, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy kapustę i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przesmażamy ze 2 minuty.
Taka kapusta najlepiej smakuje ze świeżymi ziemniakami z koperkiem i jajkiem sadzonym.
Uwielbiam! :) Ja czasami zamiast przecieru daję śmietanę i koperek - jest super. Ale też robię na rzepakowym - najzdrowszy z olejów :)
OdpowiedzUsuńKoperek koniecznie :)
Usuń