Czy na pewno wiesz jak prawidłowo ugotować ziemniaki?
źródło zdjęcia: http://info.ecomania.com.pl/testowa-sklep/warzywa/ziemniaki-ekologiczne-25kg/
NA WSTĘPIE, DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZIEMNIAKI
źródło zdjęcia: http://info.ecomania.com.pl/testowa-sklep/warzywa/ziemniaki-ekologiczne-25kg/
NA WSTĘPIE, DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZIEMNIAKI
- są lekkostrawne, niskokaloryczne (70-80kcal/100g), łatwo przyswajalne dla organizmu;
- zawierają sporo witamin i minerałów:
potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź, wapń, cynk, mangan, wit.A,
wit.B1, wit.B2, wit.B3, wit.B6, wit.C, wit.D, wit.E, wit.K, wit.PP,
błonnik i skrobię;
- są dobre na serce: dzięki zawartości potasu obniżają ciśnienie krwi;
- dostarczają energii na długi czas: dzięki zawartości skrobi. Jest to cukier złożony, a więc stopniowo dostarcza glukozy organizmowi;
- ze skrobi powstaje krochmal: dobry na oparzenia, odmrożenia, różne zmiany skórne, siniaki, rany;
- na problemy żołądkowe:
lekkostrawne ziemniaki są pomocne przy np. zatruciach. Dzięki
zawartości błonnika wspomagają trawienie, likwidują zaparcia i biegunki;
- łagodzą ból:
okłady z ziemniaków (umieszczone w płóciennym woreczku) łagodzą bóle
głowy i migreny, a także bóle stawów, brzucha, bóle reumatoidalne;
- pomagają w problemach z nerkami: woda po ziemniakach może pomóc rozkruszyć kamień w nerce lub w woreczku żółciowym;
JAK PRAWIDŁOWO UGOTOWAĆ ZIEMNIAKI
krok 1)
cienko obieramy skórkę, a najlepiej gdy ziemniaki ugotujemy ze skórką,
ponieważ to właśnie pod nią zawarte jest najwięcej wartości odżywczych;
krok 2) po obraniu ziemniaków nie przechowujemy w wodzie, tylko od razu gotujemy, po to by nie wypłukać z nich witamin i minerałów;
krok 3) wodę, w której gotujemy ziemniaki, solimy. Sól pomaga zatrzymać więcej wartości odżywczych w tym warzywie;
krok 4) ziemniaki najlepiej wrzucać na wrzątek, a nie gotować w zimnej wodzie;
krok 5) ziemniaki wrzucone na wrzątek gotujemy ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków;
ciekawe info:)))
OdpowiedzUsuń