17 maj 2013

Porady ciotki klotki, czyli jak UGOTOWAĆ PRAWIDŁOWO ZIEMNIAKI

Czy na pewno wiesz jak prawidłowo ugotować ziemniaki?
źródło zdjęcia: http://info.ecomania.com.pl/testowa-sklep/warzywa/ziemniaki-ekologiczne-25kg/



NA WSTĘPIE, DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZIEMNIAKI 
- są lekkostrawne, niskokaloryczne (70-80kcal/100g), łatwo przyswajalne dla organizmu; 
- zawierają sporo witamin i minerałów: potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź, wapń, cynk, mangan, wit.A, wit.B1, wit.B2, wit.B3, wit.B6, wit.C, wit.D, wit.E, wit.K, wit.PP, błonnik i skrobię; 
- są dobre na serce: dzięki zawartości potasu obniżają ciśnienie krwi; 
- dostarczają energii na długi czas: dzięki zawartości skrobi. Jest to cukier złożony, a więc stopniowo dostarcza glukozy organizmowi; 
- ze skrobi powstaje krochmal: dobry na oparzenia, odmrożenia, różne zmiany skórne, siniaki, rany; 
- na problemy żołądkowe: lekkostrawne ziemniaki są pomocne przy np. zatruciach. Dzięki zawartości błonnika wspomagają trawienie, likwidują zaparcia i biegunki; 
- łagodzą ból: okłady z ziemniaków (umieszczone w płóciennym woreczku) łagodzą bóle głowy i migreny, a także bóle stawów, brzucha, bóle reumatoidalne; 
- pomagają w problemach z nerkami: woda po ziemniakach może pomóc rozkruszyć kamień w nerce lub w woreczku żółciowym;


JAK PRAWIDŁOWO UGOTOWAĆ ZIEMNIAKI 
krok 1) cienko obieramy skórkę, a najlepiej gdy ziemniaki ugotujemy ze skórką, ponieważ to właśnie pod nią zawarte jest najwięcej wartości odżywczych; 
krok 2) po obraniu ziemniaków nie przechowujemy w wodzie, tylko od razu gotujemy, po to by nie wypłukać z nich witamin i minerałów; 
krok 3) wodę, w której gotujemy ziemniaki, solimy. Sól pomaga zatrzymać więcej wartości odżywczych w tym warzywie; 
krok 4) ziemniaki najlepiej wrzucać na wrzątek, a nie gotować w zimnej wodzie; 
krok 5) ziemniaki wrzucone na wrzątek gotujemy ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków;

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...