17 maj 2013

Racuchy rabarbarowe (żytnie)

Przepis oparty na recepturze znalezionej w starej "Kuchni Polskiej".



12 placuszków

400g rabarbaru
2 jajka
30g cukru trzcinowego demerara
100g mąki żytniej
5 łyżek śmietany
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
cukier puder - do posypania
olej rzepakowy - do smażenia

Mąkę, cukier trzcinowy, sól i sodę mieszamy w misce. Dodajemy jajka i śmietany. Mieszamy na dość gęste ciasto.
Rabarbar kroimy na kawałki. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy olej. Nakładamy łyżką placuszki i smażymy pod przykryciem z obydwu stron.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam rabarbar, fantastycznie nadaje się do tego rodzaju potraw.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię podobne, ale z jabłkami pokrojonymi w kosteczkę. - W sezonie chętnie zrobię również z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...