Idealna zarówno na lato - do grilla, jak i na zimę - do obiadu.
Jak dla mnie, jest to najlepsza sałatka ze słoika.
4kg ogórków
6 papryk czerwonych
1kg cebuli
Zalewa:
3 szklanki octu
3 szklanki cukru
3 łyżki soli
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
łyżeczka gorczycy
pół łyżki kurkumy
Ogórki
kroimy w plasterki, paprykę i cebulę - jak chcemy. Wszystkie warzywa
mrozimy 3 godziny w zamrażalniku (chociaż ja zostawiłam na całą noc).
Dzięki temu warzywa będą chrupkie.
Gdy
warzywa się zmrożą - szykujemy zalewę. Wszystkie składniki zalewy
gotujemy w garnku. Gdy sól i cukier się rozpuszczą, dodajemy warzywa.
Gotujemy je do miękkości.
Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, kurkumę i gorczycę. Mieszamy dokładnie.
Gorącą sałatkę przekładamy do słoików. Od razu zakręcamy. Dzięki temu nie musimy słoików pasteryzować.
Spróbuję zrobić ale do zalewy nie dawać ani grama wody na samym occie nie będzie za kwaśne.
OdpowiedzUsuńjak pierwszy raz robiłam to też miałam obawy, że sam ocet jest w przepisie. Do tego wydawało mi się, że mało tej zalewy będzie na taką ilość sałatki. Jednak warzywa puszczają soki i to rozrzedza zalewę
Usuńzrobiłam zobaczymy:)
OdpowiedzUsuńczekam na sprawozdanie, czy dobra wyszła :)
Usuń