12 maj 2013

Sałatka z ogórków z dodatkiem kurkumy (do słoika)

Idealna zarówno na lato - do grilla, jak i na zimę - do obiadu.
Jak dla mnie, jest to najlepsza sałatka ze słoika.

 


4kg ogórków 
6 papryk czerwonych 
1kg cebuli

Zalewa:  
3 szklanki octu 
3 szklanki cukru 
3 łyżki soli

Dodatkowo:  
2 ząbki czosnku 
łyżeczka gorczycy 
pół łyżki kurkumy

Ogórki kroimy w plasterki, paprykę i cebulę - jak chcemy. Wszystkie warzywa mrozimy 3 godziny w zamrażalniku (chociaż ja zostawiłam na całą noc). Dzięki temu warzywa będą chrupkie.  

Gdy warzywa się zmrożą - szykujemy zalewę. Wszystkie składniki zalewy gotujemy w garnku. Gdy sól i cukier się rozpuszczą, dodajemy warzywa. Gotujemy je do miękkości.

Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, kurkumę i gorczycę. Mieszamy dokładnie. 

Gorącą sałatkę przekładamy do słoików. Od razu zakręcamy. Dzięki temu nie musimy słoików pasteryzować.

4 komentarze:

  1. Spróbuję zrobić ale do zalewy nie dawać ani grama wody na samym occie nie będzie za kwaśne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak pierwszy raz robiłam to też miałam obawy, że sam ocet jest w przepisie. Do tego wydawało mi się, że mało tej zalewy będzie na taką ilość sałatki. Jednak warzywa puszczają soki i to rozrzedza zalewę

      Usuń
  2. zrobiłam zobaczymy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...