Druga w tym sezonie sałatka ze szczawiem.
I chyba już ostatnia.
Za rok do powtórzenia.
Poprzednią sałatkę możecie znaleźć tutaj: KLIK
Sałatka z kiwi.
Tym razem prezentuję Wam sałatkę z jabłkiem.
Jak widać szczaw dobrze komponuje się i z warzywami i z owocami.
4 porcje
1 porcja ok. 150kcal
2 garści liści szczawiu
1 jabłko
1 mała cebula
2 łyżki siemienia lnianego
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Szczaw przebieramy, myjemy osuszamy.
Jabłko kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Siekamy w cieniutkie plasterki.
Cebulę kroimy na połowę, a następnie w piórka.
Siemię lniane prażymy na suchej patelni pod przykryciem.
Szczaw, jabłko, cebulę i siemię lniane mieszamy w misce. Wykładamy do salaterki lub na talerz. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu.
Jogurt łączymy z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą. Przelewamy do pojemniczka na sos i podajemy obok sałatki szczawiowej.
UWAGA: siemię lniane prażymy pod przykryciem ponieważ "strzela". Prażymy je do momentu, aż praktycznie przestanie strzelać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.