Przepis pochodzi ze starej "Kuchni Polskiej".
Powinny być to racuszki z kaszy manny - no, ale ona zrobiona jest z pszenicy, więc nie wolno.
Na szczęście jako alternatywę podano ryż :)
250g ryżu brązowego
500g mleka
3 jajka
50g cukru trzcinowego
sól
50g masła
Ryż zalać mlekiem, gotować tak długo, aż się rozklei. Przestudzić.
Do ostudzonego ryżu dodać żółtka jajek, masło, cukier i sól. Utrzeć na gładką masę.
Ubić pianę z białek. Dodać do masy. Lekko wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej patelni, z obydwu stron. Jeśli jest taka potrzeba, smażymy na oleju rzepakowym.
Uwaga: jeśli ryż nie rozklei się dostatecznie przy 500g mleka, wtedy można dodać jeszcze szklankę i gotować dalej. A na koniec zostawić pod przykryciem, aż do wystygnięcia.
Uwaga: jeśli ryż nie rozklei się dostatecznie przy 500g mleka, wtedy można dodać jeszcze szklankę i gotować dalej. A na koniec zostawić pod przykryciem, aż do wystygnięcia.
Racuszki z ryżu i to brązowego, super zdrowa alternatywa, koniecznie będę musiała wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
czy można zrobić to danie z mąki z ryżu brązowego? Wtedy teoretycznie nie trzeba by gotować ryżu do rozklejenia się,
OdpowiedzUsuńjeśli ma być bez gotowania na mace, to na pewno trzeba będzie dodać tej maki więcej. Ryż podczas gotowania powiększa się o masę wchłoniętego mleka. Dlatego ja bym radziła, jeśli miałaby być użyta maka, zwiększyć jej ilość, a zmniejszyć ilość mleka. Nietety nie podam miar o ile te podmianki można było zrobić.
UsuńDzięki za odpowiedź, spróbuję zrobić i dam znać jak wyszło.
Usuńpowodzenia zatem życzę :) i czekam na relację ;)
OdpowiedzUsuńUdało mi się dziś zrobić placki z mąki z brązowego ryżu i były pyszne! Smakowały trochę podobnie do kaszy manny na mleku i były bardzo chrupiące. Zjedliśmy je z dżemem i miodem - pycha :)
OdpowiedzUsuń