Posmakują dzieciom.
Jak i dorosłym.
8 sztuk
1 pizzerinka: 296kcal, białko:12g, węglowodany:42g, tłuszcz:9g
400g mąki orkiszowej
1 pizzerinka: 296kcal, białko:12g, węglowodany:42g, tłuszcz:9g
400g mąki orkiszowej
4 łyżki oleju rzepakowego
30g świeżych drożdży
szklanka mleka
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
puszka pomidorów krojonych
przecier pomidorowy, 200g
ser żółty, 100g
sól, pieprz
bazylia suszona
mielony czosnek
do dekoracji: kawałki ogórka kiszonego, awokado i czerwonej papryki
W
misce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem.
Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać olej, mąkę i sól.
Zagnieść na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut.
Pomidory
i przecier przełożyć do rondelka. Zagotować aż odparuje część płynu i
powstanie sos. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem.
Wymieszać.
Przestudzić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do sosu pomidorowego, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Uformować kule, rozpłaszczyć na placki. Na każdy placek nakładać sos, rozsmarować.
Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 20 minut.
Po wyciągnięciu udekorować kawałkami ogórka kiszonego, awokado i czerwonej papryki.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńhttp://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy
OdpowiedzUsuńOrkiszowa= Pszenica Orkiszowa ! Mąka orkiszowa niestety to tez pszenica !!
Niestety jeśli produkty zawierają orkisz nie moza ich wsadzić do tego typu bloga !
OdpowiedzUsuńNie wiem czy interesowałaś się uczuleniem na pszenicę szerzej,ale orkisz nie uczula! jest to starego typu pszenica, nie modyfikowana genetycznie tak jak pozostałe typy pszenicy. Mogę jej używać, mogę ją jeść, więc i mogę z niej robić potrawy. Blog dotyczy uczulenia na pszenicę "tradycyjną", tak więc orkisz jest dozwolony
Usuńprzemyślałam to, i aby nie wprowadzać zamętu, dodałam do opisu bloga to, że wyjatkiem jest orkisz. Teraz każdy będzie miał jasność, bo być może tego brakowało
Usuń:) o super narazie jestem zaczytana
OdpowiedzUsuń