27 cze 2013

Owocowe ciasto ze słodką pierzynką (jęczmienne)

Ciasto ucierane z pierzynką a'la beza. Z powodu mniejszej ilości cukru pudru, pierzynka nie jest sztywna jak tradycyjna beza, tylko miękko otula ciasto :)



ciasto:
 150g mąki jęczmiennej
3 żółtka
100g oleju rzepakowego
100g cukru pudru
5 łyżek mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)

owoce:
200g truskawek
200g pokrojonych na kawałki jabłek
200g rabarbaru pokrojonego w krótkie słupki  (ps. rabarbar to podobno warzywo, ale to już pomińmy ;)

"kołderka":
3 białka
5 łyżek cukru pudru

Olej rzepakowy ucieramy mikserem z cukrem pudrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy mleko, a następnie wsypujemy obydwie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylewamy na blachę (najlepiej tortownicę). Posypujemy owocami. 

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Gotową pianę wylewamy na wierzch ciasta.

Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...