26 cze 2013

Szybki torcik śliwkowy na mące jęczmiennej

Taki oto torcik uszykowałam swojemu Tacie z okazji Dnia Ojca.

Tort jest na małą blaszkę, do 15cm średnicy




120g mąki jęczmiennej
100g powideł śliwkowych
1 jajko
50g oleju rzepakowego
100g cukru trzcinowego
250g śmietany kremówki 30%

Mąkę, powidła, jajko, olej i cukier miksujmy mikserem na gładką masę. Przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25 minut. Studzimy. Przecinamy na 2 blaty.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Połową przekładamy środek tortu, resztą śmietany dekorujemy wierzch. 

Schładzamy w lodówce około godziny.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiam i zapraszam http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:) musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste torty są zwykle najlepsze w smaku ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...