Lekko kwaśne, orzeźwiające galaretki o dość interesującym smaku, dzięki dodatkowi cukru waniliowego.
8 galaretek
200g rabarbaru
400g wody
150g truskawek
2 łyżki cukru waniliowego
łyżka czubata żelatyny
Rabarbar kroimy w kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy aż całkowicie zmięknie i puści sok. Odcedzamy wtedy sok i dodajemy do gorącego żelatyny. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła. Słodzimy cukrem waniliowym.
Szykujemy foremki, najlepiej takie jak na muffinki (a jeszcze lepiej jakby były silikowowe). Układamy w każdej po kilka truskawek, zalewamy płynem rabarbarowym z żelatyną.
Wstawiamy do lodówki, chłodzimy aż galaretki się zetną.
Przed wyciągnięciem galaretek z foremek, foremki zamaczamy na chwilę w gorącej wodzie. Ułatwi to wyjście galaretki z foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.