Lekka terrina z ciekawymi dodatkami jak chociażby dodatek sałaty.
Terrinę zgłaszam do konkursu pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"
3 jajka
2 garści Mieszanki Sałat Fit&Easy (frisee, escarola, cykoria zuckerhut, radicchio)
1 marchewka
1/2 pęczka rzodkiewki
400ml doprawionego bulionu warzywnego
3 łyżki żelatyny
5 czubatych łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz - do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać.
Marchew zetrzeć na tarce. Rzodkiewki drobno pokroić. 1 garścią mieszanki sałat wyłożyć dno naczynia na terrinę (ja używam silikonowej foremki, łatwiej potem wyciągnąć), posypać marchewką i rzodkiewką.
Bulion zagotować, dodać żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Dodać jogurt naturalny, wymieszać, zalać warzywa w foremce (można jeszcze ewentualnie wtedy doprawić solą i pieprzem). Wrzucić jajka, obłożyć resztą sałaty.
Wstawić do lodówki, aby terrina stężała. Gdy będzie gęsta, wyciągnąć z pojemnika.
UWAGA: gdy terrina nie będzie chciała wyjść, można pojemnik na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Wtedy danie powinno łatwo wyjść z formy.
cudownie wygląda, z przyjemnością spróbuję :*
OdpowiedzUsuńmmm ależ apetycza:)
OdpowiedzUsuń