5 cze 2013

Zupa-krem z cykorii

Jedwabista zupa krem.
Można ją podać z makaronem, albo kawałkiem chleba (najlepiej upieczonego w domu).




4 porcje

1 porcja: 100kcal, białko:4g, węglowodany:23g, tłuszcz:1g

2 duże marchewki, ok. 200g
2 -3 ziemniaki, ok. 200g
kawałek pora, ok. 100g
2 cykorie, ok. 250g
1/2 szklanki mleka, ok. 100g
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
pęczek szczypioru

Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, doprawiamy lekko solą, zalewamy 1l wody. Gotujemy do miękkości pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze z 10 minut, tak aby odparować nadmiar wody. Następnie zupę miksujemy na gładki krem.
Mleko łączymy dokładnie z mąką ziemniaczaną, tak aby nie było grudek. Dodajemy odrobinę zupy, mieszamy, przelewamy do garnka z kremem, ciągle mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkat. Gotujemy jeszcze wszystko z 5 minut.
Zupę lekko studzimy, a następnie dodajemy posiekany szczypiorek.
Przed podaniem możemy udekorować zupę odrobiną szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...