Kiedy tylko zobaczyłam to ciasto u STUDENTS KITCHEN (KLIK) od razu wiedziałam, że je zrobię. I to na drugi dzień już :)
Ciasto jest pyszne, ja wprowadziłam troszkę zmian, tak aby i było mniej kaloryczne i tak, aby pasowało do mojego "profilu" kulinarnego.
Kiedyś już robiłam podobne ciasto.
Waniliowe ciasto nadziane czekoladą z mikrofalówki (KLIK)
Obydwa ciasta nie wymagają wiele czasu
a naprawdę się udają
i są naprawdę smaczne
całe ciasto: 543kcal, białko:16g, węglowodany: 50g, tłuszcze:31g
3 łyżki mąki jęczmiennej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
2 łyżki kakao gorzkiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki mleka
2 łyżki przyprawy do piernika
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam domowej roboty)
Wszystkie składniki, poza dżemem, mieszamy w misce. Przekładamy do małego naczynia żaroodpornego (może być lekko wysmarowane tłuszczem, aby nie przywarło).
Pieczemy w mikrofali.
Co do pieczenia, to zależy od ustawień konkretnego modelu. Ja używam opcji "automatyczny kucharz" - nie mam możliwości wyboru mocy). Piekłam je 4 minuty, jednak ciasto wyszło troszkę za suche. Dlatego następnym razem będę je piec 3 minuty. W oryginale podane jest 5 minut przy 800W. Dlatego czas pieczenia moim zdaniem to 3-5 minut. Najlepiej spojrzeć po 3 minutach czy ładnie już wyrosło. Jeśli tak to przerwijmy pieczenie i zostawmy jeszcze w wyłączonej mikrofali na minutkę.
Po wyciągnięciu ciasta, zostawiamy je do ostudzenia. Następnie kroimy na połowę i przekładamy dżemem.
Sklejamy ze sobą dwie części ciasta. Wierzch dekorujemy odrobiną kakao.
4 minutowe ciasto? suuuuper :D z pewnością wypróbuję:*
OdpowiedzUsuńNie mam mikrofali, więc nie będę mogła spróbować. Ale muszę przyznać, że ciasta z mikrofalówki mnie fascynują...
OdpowiedzUsuń