Letnia odmiana zupy ogórkowej z ogórków kiszonych.
Najlepiej podawać letnią.
I nie dodawać mięsa - moim zdaniem będzie za ciężka na upały.
Gotowane jajka, schłodzone w lodówce, według mnie lepiej zastąpią mięso.
4-6 porcji
1.5l wody
500g ogórków małosolnych (3-4 dniowych)
1 marchew
4 spore ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
tymianek
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
opcjonalnie: 4 jajka ugotowane na twardo
Marchew i ogórki małosolne zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Wodę zagotować. Gdy będzie wrzeć, dodać marchew, ogórki i ziemniaki. Dorzucić ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na patelnie rozgrzać masło. Przesmażyć na nim krótko posiekaną cebulę i czosnek, dodać do ugotowanych warzyw wraz z jogurtem naturalnym. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze z 5 minut.
Zupę podawać najlepiej w temperaturze letniej.
W razie potrzeby podawać z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.