Przepis wypatrzyłam u SZYBKIE GOTOWANIE KLIK
Fajny chleb, miła odmiana od tego co do tej pory jadłam.
10 kromek
200g skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej
85g siemienia lnianego
50g ziaren amarantusa
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju rzepakowego
szklanka wody
1 jajko
Kaszę gryczaną białą zalewamy wodą i moczymy przez noc. Odlewamy wodę i zostawiamy na 2-3 dni, przelewając ją wodą 2 razy dziennie.
Suche składniki mieszamy w misce z kaszą gryczaną. Dodajemy resztę składników. Wszystko razem mieszamy dokładnie.
Szykujemy formę do pieczenia. Najlepiej sylikonową. Ja użyłam dwóch, jedną okrągłą i drugą kwadratową. Wykładamy je mieszanką na chleb. Pieczemy w nagrzany do 200st.C piekarniku około 30-40 minut. Po tym czasie, gdy chleb będzie już na tyle sztywny, że się nie połamie, wyciągamy go i układamy na blaszce. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy z 5 minut. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia. Następnie kroimy na kawałki.
Super wygląda:) Ja też uważam, że to ciekawa odmiana dla tradycyjnego chleba razowego, a na dodatek jest bez mąki!
OdpowiedzUsuńciekawe przepisy,wypróbuje,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacyjny chlebek.
OdpowiedzUsuńZrobiłem i smaczny, ale strasznie się kruszył i ciężko było ukroić kromkę. Jak już do musiała być ona gruba, żeby się nie złamała. Może uzyć 2 jajek, żeby te ziarna mocniej zlepić?
OdpowiedzUsuń