19 cze 2013

Chleb gryczany bez mąki (bez glutenu)

Przepis wypatrzyłam u SZYBKIE GOTOWANIE KLIK
Fajny chleb, miła odmiana od tego co do tej pory jadłam.




 10 kromek

200g skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej
85g siemienia lnianego
50g ziaren amarantusa 
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju rzepakowego
szklanka wody
1 jajko

Kaszę gryczaną białą zalewamy wodą i moczymy przez noc. Odlewamy wodę i zostawiamy na 2-3 dni, przelewając ją wodą 2 razy dziennie.

Suche składniki mieszamy w misce z kaszą gryczaną. Dodajemy resztę składników. Wszystko razem mieszamy dokładnie. 

Szykujemy formę do pieczenia. Najlepiej sylikonową. Ja użyłam dwóch, jedną okrągłą i drugą kwadratową. Wykładamy je mieszanką na chleb. Pieczemy w nagrzany do 200st.C piekarniku około 30-40 minut. Po tym czasie, gdy chleb będzie już na tyle sztywny, że się nie połamie, wyciągamy go i układamy na blaszce. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy z 5 minut. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia. Następnie kroimy na kawałki.


4 komentarze:

  1. Super wygląda:) Ja też uważam, że to ciekawa odmiana dla tradycyjnego chleba razowego, a na dodatek jest bez mąki!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe przepisy,wypróbuje,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem i smaczny, ale strasznie się kruszył i ciężko było ukroić kromkę. Jak już do musiała być ona gruba, żeby się nie złamała. Może uzyć 2 jajek, żeby te ziarna mocniej zlepić?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...