30 lip 2013

Zupa z fasolką szparagową

Pyszna letnia zupa.
Najlepiej do przyszykowania jej użyć młodych warzyw,
jednak zimą polecam korzystać z mrożonek.




700g młodych ziemniaków
4 spore garści fasolki szparagowej
4 młode marchewki
1 młoda, duża pietruszka wraz z natką
sól, pieprz
oregano
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka

Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plasterki a korzeń pietruszki drobno siekamy. Fasolkę obieramy, gdyby była zbyt długa, kroimy w kawałki. Warzywa przekładamy do garnka. Zalewamy wodą powyżej linii warzyw. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy olej rzepakowy, mleko i posiekaną natkę pietruszki. Całość gotujemy jeszcze kilka minut, aż zupa zacznie bulgotać.

4 komentarze:

  1. Lubię takie warzywne zupy, zwłaszcza latem dobrze zjeść miskę lekkiej zupy zamiast obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  2. super :) mam fasolkę, będzie zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką zupkę, kojarzy mi się z obiadem mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja również uwielbiam takie zupki :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...