23 sie 2013

Chleb ziemniaczany, żytni

Chleb z dodatkiem ziemniaków zamiast maki.Wyszedł smaczny. Skórka chrupiaca, środek miękki, lekko mokry.Jedyna uwaga - trzeba dokładnie rozgnieść lub zmielić ziemniaki, bo ja tego nie zrobiłam i mam w chlebie kilka niedużych grudek kartoflanych.


  
1 duży kilogramowy bochenek lub 2 małe

400g ziemniaków
600g maki żytniej typ 500 lub 720
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
50g świeżych drożdży
300ml letniej wody
      
Ziemniaki obierz, ugotuj w wodzie do miękkości. Zmiel lub rozgnieć dokładnie. Ostudź.Wsyp makę do miski, dodaj ziemniaki. Wymieszaj.   Dodaj resztę składników, dokładnie zagnieć. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.Po tym czasie znowu zagnieć ciasto, przełóż do formy, ukształtuj w dowolny bochenek chleba.  Jeśli ciasto by się kleiło, formowanie można sobie ułatwić poprzez posypanie wierzchu ciasta maka.Odstaw na 20 minut.Po tym czasie upiecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez ok. 50 minut.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie niestandardowe przepisy :) Dziękuję za dodanie chlebka mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie taki chleb - z oczkami z ziemniaków - był pieczony 50 lat temu w rodzinie mojego męża. Właśnie te oczka były charakterystyczne i do dzisiaj są wspominane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny chlebek.Chyba tez sprobuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...