24 wrz 2013

Galaretki orzechowo-jogurtowe

Smaczne galaretki o smaku orzechów włoskich.
Dzięki temu, że Back Mit - Tarte orzechy włoskie, mogłam pominać proces mielenia orzechów.
Biorac od uwagę, że mam jedynie blender, proces ten do wesołych nie należy ;)
Dlatego polecam ten produkt.
Jest bardzo dobrej jakości, a przy tym pozwala zaoszczędzić czas na mielenie orzechów.




150g jogurtu naturalnego
4-5 łyżek tartych mielonych orzechów włoskich
cukier waniliowy - do smaku
2 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzatku, studzimy.
Do jogurtu  dodajemy tarte orzechy, dosładzamy cukrem waniliowym do smaku. Wlewamy przestudzona żelatynę, dokładnie mieszamy.
Rozlewamy mieszankę do małych foremek, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc.
Gdy galaretki stężeja, wyciagamy je z foremek.

Uwaga: aby galaretki było łatwiej wyciagnać, należy foremki zamoczyć na moment w goracej wodzie.





2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...