Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.
Bez żadnych modyfikacji.
Placki można zjeść w sumie na wiele sposobów.
Mój ulubiony: śmietana. Nieraz cukier.
Serek wiejski.
Różnego typu gulasze.
Co kto lubi.
500g ziemniaków
1 cebula
3 czubate łyżki maki gryczanej
1 jajko
sól
2 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki obieramy, ścieramy razem z cebula na tarce o drobnych oczkach.
Ostawiamy na kilka minut aż ziemniaki puszcza sok, który następnie odsaczamy.
Dodajemy jajko, makę i sól. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżka ciasto ziemniaczane i smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor.
Dziękuję za tą inspiracje. Bardzo ciekawy pomysł podawania z groszkiem. W sumie można by nawet powiedzieć, ze jest to wersja placków a'la minimalistycznie po węgiersku :)
OdpowiedzUsuń