26 lis 2013

Kotlety z fasoli mung nadziane serem

Kotleciki powstałe z potrzeby.
Potrzeby wykorzystania ugotowanej wcześniej fasoli.
Nawet fajnie to wyszło.
Kotleciki nie rozwalaja się.
Ser też nie wypływa podczas smażenia.
Do tego smaczne.
Będe jeść je jeszcze kolejne 2 dni :)
Polecam.




10 kotletów

szklanka fasoli mung (BadaPak KLIK)
100g żółtego sera, najlepiej o wyrazistym smaku
1 jajko
5  czubatych łyżeczek maki kukurydzianej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy

Fasolę mung ugotować do miękkości, odcedzić z wody, ostudzić. Zmiksować na gładka masę. Dodać jajko, makę kukurydziana oraz posiekana natkę pietruszki. Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać.
Ser pokroić na 10 słupków.
Nabierać po porcji masy fasolowej, do środka nakładać po kawałku sera.
Uformować kotlety.
 Smażyć z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.



2 komentarze:

  1. Świetny zamiennik mięsa ! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne, ale dodaję jeszcze podsmażoną cebulkę lub majeranek. Mniej dietetycznie - można panierować w tartej bułce, np. żytniej. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...