16 listopada moje bliźniaki miały szóste urodziny.
Upiekłam Im 2 torty (dla każdego po jednym) gdzie baza był biszkopt kukurydziany.
Torciki różnia się przybraniami, więc poświęcę im dwa osobne wpisy, bo i smaki tych tortów sa całkiem inne.
Dzisiaj tort Igorka, za jakiś czas tort Lenusi.
biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki ksylitolu
200g maki kukurydzianej
masa:
700g sera twarogowego mielonego (kubełkowego, takiego jak do serników)
50g gorzkiego kakao
ksylitol
5 brzoskwiń z puszki - pokrojone
dodatkowo:
sok pozostały po brzoskwiniach z puszki
cukrowe ozdoby
posypka czekoladowa, lub inna, np. cukrowa
Szykujemy biszkopt. Białka jajek ubijamy na sztywna pianę.
Żółtka ucieramy z ksylitolem, pomału dodajac makę kukurydziana. Na końcu dokładamy pianę z białek, delikatnie mieszajac łyżka, aż składniki się połacza.
Przelewamy ciasto do okragłej tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów blachy, a po nakłuciu ciasta patyczkiem, ten patyczek będzie suchy.
Po wyciagnięciu biszkoptu z piekarnika rzucamy nim (w blaszcze) na podłogę. Zapobiegnie to opadaniu ciasta.
Biszkopt studzimy, a następnie przecinamy na połowę, tak by powstały dwa krażki.
Każdy krażek nasaczamy dokładnie sokiem z brzoskwiń.
Ser łaczymy z kakao i ksylitolem. Ksylitolu dajemy według naszego gustu. Mieszamy łyżka, aż powstanie kakaowa masa.
Składamy tort.
Najpierw pierwszy blat - nasz spód. Następnie odrobina masy, która rozsmarowujemy na spodzie. Następnie wszystkie brzoskwinie. Znowu masa serowa, aby zakryła brzoskwinie. Na to drugi krażek ciasta. Dociskamy lekko, aby tort się skleił. Wierzch i boki tortu również smarujemy masa serowa.
Na końcu dekorujemy boki tortu posypka, a wierzch cukrowymi ozdobami.
Uwaga: najlepiej tort uszykować dzień przed, tak aby przez noc postał w lodówce. Wtedy nie układamy żadnych cukrowych ozdób!!! ponieważ rozpuszcza się one pod wpływem zimna. Tort wkładamy nie udekorowany, dekorujemy przed podaniem.
I solenizanci wraz ze starsza córka.
Boski :D
OdpowiedzUsuńsama chciałabym mieć taki na urodzinach ;P
UsuńUdam się po rady za dwa dni, bo również będę piekła tort :) a Twoje takie śliczne !!!
OdpowiedzUsuń