16 gru 2013

Muffinki serowo-piernikowe z jabłkiem (mąka gryczana, bez glutenu)

Zostało mi trochę masy serowej do naleśników,
postanowiłam więc ja użyć do babeczek.
Ciasto piernikowe jest trochę oszukane ;)
Nie zawiera miodu.
Jednak w smaku nie odbiega wiele od typowego piernika.



12-16 sztuk:

ciasto piernikowe:
85g mąki gryczanej
60g cukru trzcinowego nierafinowanego
125g mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko, 1 białko jajka
1/2 łyżeczki cynamowu
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka kakao
5 czubatych łyżek dżemu bądź musu jabłkowego

ciasto serowe:
200g mielonego twarogu
1 żółtko jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

Do miski przesiej mąkę z soda. Dodaj cukier oraz mleko. Miksuj około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera.
Ciągle miksując dodaj olej i jajko. Dodaj cynamon oraz kakao.
Na końcu dodaj dżem jabłkowy, wymieszaj dokładnie łyżka.
Gotowe ciasto nakładaj porcjami do 12-16 foremek na babeczki, tak aby ciasto piernikowe sięgało 2/3 wysokości foremki. Następnie łyżka nakładaj po porcji masy serowej na środek każdej babeczki.
Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut.

Przed podaniem można posypać babeczki cukrem pudrem.


1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...