10 gru 2013

Szybkie gryczane pączuszki smażone w oleju rzepakowym (bez glutenu)

Chodziły za mna, chodziły.
No i wychodziły :P

Do smażenia polecam użyć olej rzepakowy, ponieważ jest on do tego idealny. Może być podgrzewany do wysokich temperatur, dzięki czemu nie wytwarza szkodliwych substancji. Do tego:  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego używam go do wszystkiego”



250g maki gryczanej
100g twarogu mielonego
100g śmietany 18%
60g cukru trzcinowego nierafinowanego
jajko, 1 sztuka
1/2 łyżeczki sody

dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder

Makę, sodę i cukier mieszamy razem. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy ciasto.
Powstałe ciasto nie może być zbyt luźne, aby można było z niego formować kulki.
Do garnka nalewamy tyle oleju, aby ciastka mogły swobodnie pływać. Podgrzewamy. Gdy olej będzie goracy, zwilżonymi dłońmi formujemy paczki. Wrzucamy do oleju i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone paczusie wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsaczyć nadmiar tłuszczu.
Gdy ciastka wystygna, posypujemy je cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Wow gryczane pączki. Zrobię nawet dziś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jakie one są w środku? Puszyste czy twarde? Mam mąkę gryczaną i zastanawiam się do czego się nada

      Usuń
  2. Nie sa twarde. Może nie sa jak piórko, jak przy mace pszennej ;) jednak sa mięciutkie

    OdpowiedzUsuń
  3. Za mną też chodzą takie pączuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zastąpić sode proszkiem do piecz lub drożdżami? Pączki pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i już mam alternatywę na zwykłe niewartościowe pączki, super! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...