Uwielbione przez moje dzieciaki.
50 sztuk oponek i 50 sztuk kulek
(pozostałych po wycięciu kieliszkiem)
600g mąki żytniej (ja wymieszałam typ 500 z typem 2000)
1 łyżeczka sody
150g cukru lub ksylitolu
600g zmielonego twarogu
150g oleju rzepakowego
15 łyżek mleka
2 jajka
dodatkowo:
cukier puder - do posypania
olej rzepakowy - do smażenia
W garnku rozgrzewamy olej.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy
do miski, zagniatamy na dość spójne, ale niezbyt zbite ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości
1cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wycinamy okręgi. W środku każdego
okręgu wycinamy mniejsze, kieliszkiem.
Ciasto pozostałe po wycięciu znowu
rozwałkowujemy i znowu wycinamy oponki. Robimy tak, aż zużyjemy całe ciasto.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty
kolor z każdej strony.
Ciastka odsączamy na ręczniku papierowym, a
po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
A ja tyle czasu szukałam przepisu na pączki lub oponki żytnie ;P super się prezentują :)
OdpowiedzUsuń