Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska".
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 cebula
plaster selera
1 korzeń pietruszki
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki oregano
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Ziemniaki, seler i pietruszkę pokroić, ugotować do miękkości. Ilość wody dobieramy tak, by zakrywała całe warzywa.
Na patelni rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Połączyć z ziemniakami. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Całość zmiksować na krem.
Dodać jogurt, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Wymieszać, zagotować.
Przed podaniem można zupę posypać podprażonym siemieniem lnianym.
Prosta ale pyszna zupa! Robię podobną tylko trochę bardziej płynną :)
OdpowiedzUsuń