18 lut 2014

Pizza na spodzie gryczanym, z tuńczykiem. Puszysta. (bez glutenu)

Robiłam tę pizzę z niemałą obawą.
Nigdy nie używam mąki gryczanej do ciast z drożdżami, więc nie wiedziam czy to w ogóle wyjdzie.
Szukam nawet w internecie przepisów na taki gryczany spód.
Chciam zobaczyć czy ktoś tak już robił i czy się udało.
Nic nie znalazłam.
Postanowiłam zaryzykować. Udało się?

Pizza jest bardzo lekka, puszysta.
Przyszykowam ją z tuńczykiem, ale oczywiście sami możecie dobrać dodatki według Waszych upodobań.




spód:
300g mąki gryczanej
opakowanie suszonych drożdży
300ml ciepłej wody
jajko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

dodatki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
sos pomidorowy lub keczup
100g sera gouda
majeranek
pomidorki koktajlowe
pomarańczowa papryka
opcjonalnie: marynowana: ogórki, papryka, grzybki (co tam jeszcze lubimy)

Składniki na spód przekładamy do miski. Wyrabiamy. Ciasto będzie dość luźne, nie elastyczne jak przy zwykłym cieście na pizzę. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

Gdy ciasto podrośnie, rozsmarowujemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy. Układamy kawałki tuńczyka (odsączonego z zalewy), posypujemy majerankiem. Ser kroimy w plasterki, pomidorki kroimy na połówki a paprykę w paseczki. Układamy wszystko na pizzy.

Tak przyszykowaną pizzę pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku około 20-25 minut.
Przed podaniem obkładamy marynowanymi warzywami.



1 komentarz:

  1. Jak ta pizza? Dobra wyszla? Wyglada ladnie ale na mace gryczanej... czy ten smak nie dominuje. Boooze jak ja kochalem wloska pizze :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...