Taką oto pizzę upiekłam 2 weekendy temu.
Pizza wyszła znakomita, dzieciaki kłóciły się o dokładkę :)
ciasto:
250g mąki orkiszowej
15g świeżych drożdży
100-150ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki olej rzepakowy
dodatki:
500g sosu pomidorowego
kulka (125g) mozzarelli
świeża bazylia
W misce rozetrzyj drożdże z cukrem, łyżką mąki i 50ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Dodaj mąkę, kolejne 50ml wody i olej rzepakowy. Zagnieć elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde, w trakcie zagniatania dolewaj po odrobinie pozostałej wody.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by urosło.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuje je cienko. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy, rozłóż pokrojoną w plasterki mozzarellę. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 15-20 minut.
Przed podaniem obłóż listkami bazylii.
Uwaga: można skorzystać z kupnego sosu pomidorowego jak i zrobić go samemu. Ja przyrządzam prosty sos. Do rondelka wrzucam pomidory z puszki. Dodaję czosnek (2-3 ząbki). Wszystko miksuję. Gotuję do momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Doprawiam solą i pieprzem. Można dodać też suszoną bazylię.
Uwaga2: dla miłośników sera polecam dodać go więcej :)
Uwaga2: dla miłośników sera polecam dodać go więcej :)
Pysznie wygląda - sama bym się kłóciła o każdy kawałek. :)
OdpowiedzUsuńMąki orkiszowej jeszcze nie testowałam, ale wszystko przede mną. Z racji diety bez pszenicy chętnie zbieram takie przepisy, bo dopiero się uczę
OdpowiedzUsuńniestety orkisz to pszenica i to z glutenem ...
OdpowiedzUsuńTylko że uczulenie na pszenicę to co innego niż na gluten poza tym pszenica to pierwotny orkisz.Teraźniejsza pszenica jest tak zmodyfikowana że z orkiszem niestety nie ma już nic wspólnego ,dlatego przy uczuleniu na dzisiejszą pszenicę orkisz można spożywać.
OdpowiedzUsuń