Białe, a może lekko żółte...
Co za różnica.
Ważne, że pyszne :)
Kremowe rissotto z białymi szparagami.
200g ryżu do risotto
pęczek białych szparagów
2 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
1 łyżka masła
4-5 czubatych łyżek serka śmietankowego
sól morska
biały pieprz
Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy na parze ok. 8-10 minut.
W czasie gdy szparagi się gotują, szklimy na maśle posiekaną cebulę. Wsypujemy ryż, chwilę przesmażamy, aż ziarna zrobią się lekko szkliste.
Wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywką. Dusimy na wolnym ogniu 15 minut.
Gdy szparagi będą gotowe, przelewamy je zimną wodą. Odcinamy główki. Połowę łodyg kroimy w plasterki, resztę miksujemy na gładko. Dodajemy serek śmietankowy i pokrojone łodygi szparagów. Mieszamy.
Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem ze szparagów. Mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Chwilę wszystko przesmażamy, aż na dnie patelni wytworzy się brązowa skórka.
Przed podaniem risotto posypujemy główkami szparagów.
wygląda smacznie, zapewne pyszne :)
OdpowiedzUsuń