9 cze 2014

Spaghetti kukurydziane z sosem jogurtowo-brokułowym

Taki kukurydziany makaron znalazłam ostatnio w Biedronce.
Nie powiem, nawet mile mnie to zaskoczyło.
W końcu i makarony bezglutenowe/bezpszeniczne trafiły i do marketów (wcześniej jedynie w Tesco był makaron ryżowy, a tak w reszcie okolicznych marketów posucha). 

Spaghetti kukurydziane z sosem jogurtowo-brokułowym

300g spaghetti kukurydzianego
1 brokuł
1 kubek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
garść kiełek brokułów
4 łyżki płatków migdałów
sól, pieprz
łyżka oleju rzepakowego
opcjonalnie: tarty parmezan

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Brokuły dzielimy na drobne różyczki, obgotowujemy we wrzątku około 5-7 minut. 
Czosnek drobno siekamy, krótko przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ugotowane brokuły (część odkładamy do dekoracji). Chwilkę smażymy. Dodajemy jogurt. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu aż jogurt zacznie lekko bulgotać. Dodajemy makaron, mieszamy. Ściągamy z ognia.
Migdały prażymy na złoto na suchej patelni.

Na talerz wykładamy makaron w sosie. Dekorujemy brokułami, kiełkami i migdałami.

Uwaga: podczas gotowania sosu jogurtowego możemy dodać tarty parmezan. Wzbogaci on smak potrawy oraz sprawi, że danie będzie bardziej treściwe. 

Spaghetti kukurydziane z sosem jogurtowo-brokułowym

Lato w pełni!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. spaghetti dostałam w Biedronce, ale wiem, że wiele marketów zaczyna makaron kukurydziany u siebie wprowadzać. Do tego takie spaghetti można znaleźć w sklepach internetowych.

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...