23 cze 2014

Pieczeń zapiekana w sosie pomidorowym

Pyszne mielone mięso w formie pieczeni.
Oprócz samego sosu, polanie mięsa podczas pieczenia spowodowało powstanie apetycznej skórki na wierzchu.


 500g mielonego mięsa z indyka (najlepiej mięso zmielić samemu)
2 jajka
2 cebule
5 łyżek otrąb (w razie potrzeby można dodać więcej)
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki oleju rzepakowego
500g świeżych pomidorów
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
220ml wody
mały kubeczek jogurtu naturalnego
posiekany świeży koperek lub natka pietruszki

Mięso mielone, jajka, posiekane drobno cebule, otręby i musztardę przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy wszystko ręcznie. Mięso musi być dość zwarte, aby po wyrobieniu uformować je w kształt pieczeni.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórki. Kroimy w kawałki, zalewamy wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym i dusimy pod przykryciem do miękkości. Lekko studzimy i miksujemy na gładko.

Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony, a następnie przekładamy je do formy do pieczenia. Zalewamy przygotowanym sosem.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.

Po upieczeniu mięso wyciągamy, układamy na półmisku. Powstały sos przelewamy do rondelka, dokładamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotowy sos wylewamy obok pieczeni. Całość posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.





1 komentarz:

  1. Mam zamiar zrobić tą pieczeń na niedzielny obiad nie mogę sie już doczekać efektów i miny mojego męża jak podam ją do stołu;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...