Pyszne mielone mięso w formie pieczeni.
Oprócz samego sosu, polanie mięsa podczas pieczenia spowodowało powstanie apetycznej skórki na wierzchu.
500g mielonego mięsa z indyka (najlepiej mięso zmielić samemu)
2 jajka
2 cebule
5 łyżek otrąb (w razie potrzeby można dodać więcej)
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki oleju rzepakowego
500g świeżych pomidorów
500g świeżych pomidorów
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
220ml wody
mały kubeczek jogurtu naturalnego
posiekany świeży koperek lub natka pietruszki
Mięso mielone, jajka, posiekane drobno cebule, otręby i musztardę przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy wszystko ręcznie. Mięso musi być dość zwarte, aby po wyrobieniu uformować je w kształt pieczeni.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórki. Kroimy w kawałki, zalewamy wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym i dusimy pod przykryciem do miękkości. Lekko studzimy i miksujemy na gładko.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy skórki. Kroimy w kawałki, zalewamy wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym i dusimy pod przykryciem do miękkości. Lekko studzimy i miksujemy na gładko.
Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso z każdej strony, a następnie przekładamy je do formy do pieczenia. Zalewamy przygotowanym sosem.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.
Po upieczeniu mięso wyciągamy, układamy na półmisku. Powstały sos przelewamy do rondelka, dokładamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotowy sos wylewamy obok pieczeni. Całość posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Mam zamiar zrobić tą pieczeń na niedzielny obiad nie mogę sie już doczekać efektów i miny mojego męża jak podam ją do stołu;)
OdpowiedzUsuń