Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".
2 porcje
1 brokuł
1 brokuł
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka czarnuszki
spora szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka curry
łyżka oleju z lnianki (olej rydzowy) lub olej lniany
sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
mała puszka mleka kokosowego
świeży imbir o długości kciuka
sól morska lub himalajska
pieprz
Różyczki brokuła zapiekamy z olejem kokosowym, curry i czarnuszką około 15-20 minut w temperaturze 200st.C.
Przekładamy do garnka dodając gałkę muszkatołową, dolewamy wodę i gotujemy do miękkości.
Dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem, pod koniec dodając sok i skórkę z cytryny, imbir i olej. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przepiękny kolor! I zupa niezwykle smakowita. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń