27 paź 2014

Kotlety z ziaren orkiszu

Kupiłam kiedyś przez przypadek, zamiast mąki, ziarna orkiszu.
Nie miałam pomysłu na nie, oprócz tego, że można zmielić je na mąkę.
Wczoraj zaryzykowałam, ugotowałam ziarna i zrobiłam z nich kotlety.
Nawet fajnie to wyszło. Na pierwszy rzut oka przypominają zwykłe mielone.



8 kotletów

2 szklanki ziaren orkiszu
sól, pierz
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej niepszennej
olej rzepakowy do smażenia

Orkisz wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem kilka godzin, aż zmięknie. W razie potrzeby, w trakcie gotowania, dolewamy wody.
Ziarna studzimy, mielimy (ja użyłam do tego blendera).
Do zmielonej masy dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę, a następnie wilgotnymi rękoma formujemy kotleciki.
Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obydwu stron.


1 komentarz:

  1. Ja wczoraj też kupiłam zamiast mąki - ziarna orkiszu
    Czy możne je tak o sobie jeść na surowo? :) :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...