Pierwszy raz zamieniłam mleko krowie na sojowe przy szykowaniu budyniu.
Była to zdecydowanie korzystna zmiana.
Nigdy więcej zwykłego mleka do domowego budyniu ;)
Lubię budyń z dodatkiem owoców, dlatego dorzuciłam ziarna granatu.
Spokojnie można dodać coś innego.
Można również spokojnie pominąć wiórki kokosowe i dodać np. soku malinowego, aby uzyskać inny smak budyniu.
szklanka mleka sojowego
1 łyżka syropu z agawy
2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
5 łyżek wiórek kokosowych
3/4 mleka sojowego zagotowujemy. Do reszty dodajemy skrobię oraz syrop z agawy. Mieszamy dokładnie i dolewamy do podgrzewanego mleka, gdy te zacznie wrzeć. Podgrzewamy budyń, ciągle mieszając, dopóki nie stężeje.
Gotowy budyń ściągamy z ognia, dosypujemy do niego wiórki kokosowe. Mieszamy.
Przekładamy do salaterek.
Smacznego.
ale to musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńgenialny deser! :)
OdpowiedzUsuń