8 lis 2014

Kokosowy budyń na mleku sojowym

Pierwszy raz zamieniłam mleko krowie na sojowe przy szykowaniu budyniu.
Była to zdecydowanie korzystna zmiana.
Nigdy więcej zwykłego mleka do domowego budyniu ;)

Lubię budyń z dodatkiem owoców, dlatego dorzuciłam ziarna granatu.
Spokojnie można dodać coś innego.
Można również spokojnie pominąć wiórki kokosowe i dodać np. soku malinowego, aby uzyskać inny smak budyniu.


szklanka mleka sojowego
1 łyżka syropu z agawy
2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
5 łyżek wiórek kokosowych

3/4 mleka sojowego zagotowujemy. Do reszty dodajemy skrobię oraz syrop z agawy. Mieszamy dokładnie i dolewamy do podgrzewanego mleka, gdy te zacznie wrzeć. Podgrzewamy budyń, ciągle mieszając, dopóki nie stężeje. 

Gotowy budyń ściągamy z ognia, dosypujemy do niego wiórki kokosowe. Mieszamy.
Przekładamy do salaterek. 

Smacznego.





2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...