Kapusta i soczewica to dla mnie nietypowe połączenie.
Zupa jednak wyszłam smaczna na tyle, że na jednej porcji się nie skończyło :)
1 szklanka zielonej soczewicy
1/4 główki kapusty
2-3 duże marchewki
biała część pora
2 papryki, czerwona i żółta
kawałek selera
2l wywaru warzywnego lub wody
1 liść laurowy
sól, pieprz
Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy na sitku. Odstawiamy.
Warzywa obieramy, kroimy drobno. Przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy. Zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest bardzo sycąca :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)