4 lis 2014

Zupa z kapustą i zieloną soczewicą

Kapusta i soczewica to dla mnie nietypowe połączenie. 
Zupa jednak wyszłam smaczna na tyle, że na jednej porcji się nie skończyło :)


1 szklanka zielonej soczewicy
1/4 główki kapusty
2-3 duże marchewki
biała część pora
2 papryki, czerwona i żółta
kawałek selera
2l wywaru warzywnego lub wody
1 liść laurowy
sól, pieprz

Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy na sitku. Odstawiamy.

Warzywa obieramy, kroimy drobno. Przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy. Zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Szybkie zupy!
Zupa na jesień

2 komentarze:

  1. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest bardzo sycąca :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...