Dziecku zachciało się babek, tak więc i są.
Kakaowe babeczki o korzennym smaku.
Dobre na co dzień i na Bożonarodzeniowe Święta.
200g mąki owsianej
100g mąki żytniej pełnoziarnistej
szklanka kefiru
2 jajka
łyżka cukru waniliowego lub olejek waniliowy
100g ksylitolu lub cukru
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
dodatkowo: cukier puder (może być też zmielony ksylitol) + mieszanka do posypywania ciast w smakach korzennych (ja użyłam mieszanki Kamis w młynku)
Jajka, kefir, cukier waniliowy, ksylitol i olej utrzeć. Dodawać stopniowo wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i kakao. Gdy ciasto będzie gotowe, napełnić foremki do babek.
Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20-25 minut.
Po ostudzeniu babeczki posypać cukrem pudrem i posypką korzenną do ciast.
Do przyszykowania babek użyłam nowej formy Nordic Ware, którą ostatnio wygrałam w konkursie Fabryka Form. Forma sprawdziła się świetnie. Babeczki bardzo dobrze wychodzą z formy, nic się nie przykleja, a i wzór jest bardzo ładnie odwzorowany na wypieku.
Do tego sama forma jest bardzo dobrej jakości i już samym wyglądem zachwyca.
Ależ one piękne, przeuorcza foremka :) no to kradnę kolejny przepis ;D
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńWitam.Prosze powiedziec gdzie mozna kupic taka sliczna foremke?
OdpowiedzUsuńForemkę wygrałam w konkursie. Nie widziałam jej niestety w ofercie Fabryki Form, najlepiej byłoby do nich napisać i dowiedzieć się czy beda mieli ja w asortymencie.
Usuń