15 gru 2014

Babeczki cynamonowo-imbirowe (owsiano-żytnie)

Dziecku zachciało się babek, tak więc i są.
Kakaowe babeczki o korzennym smaku.
Dobre na co dzień i na Bożonarodzeniowe Święta.


100g mąki żytniej pełnoziarnistej
szklanka kefiru
2 jajka
łyżka cukru waniliowego lub olejek waniliowy
100g ksylitolu lub cukru
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
dodatkowo: cukier puder (może być też zmielony ksylitol) + mieszanka do posypywania ciast w smakach korzennych (ja użyłam mieszanki Kamis w młynku)

Jajka, kefir, cukier waniliowy, ksylitol i olej utrzeć. Dodawać stopniowo wymieszane ze sobą mąki, proszek do pieczenia, imbir, cynamon i kakao. Gdy ciasto będzie gotowe, napełnić foremki do babek.
Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20-25 minut.
Po ostudzeniu babeczki posypać cukrem pudrem i posypką korzenną do ciast.


Do przyszykowania babek użyłam nowej formy Nordic Ware, którą ostatnio wygrałam w konkursie Fabryka Form. Forma sprawdziła się świetnie. Babeczki bardzo dobrze wychodzą z formy, nic się nie przykleja, a i wzór jest bardzo ładnie odwzorowany na wypieku.
Do tego sama forma jest bardzo dobrej jakości i już samym wyglądem zachwyca.



zBLOGowani.pl
Korzenne przysmakiWasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!

4 komentarze:

  1. Ależ one piękne, przeuorcza foremka :) no to kradnę kolejny przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Prosze powiedziec gdzie mozna kupic taka sliczna foremke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremkę wygrałam w konkursie. Nie widziałam jej niestety w ofercie Fabryki Form, najlepiej byłoby do nich napisać i dowiedzieć się czy beda mieli ja w asortymencie.

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...