14 gru 2014

Pieczone jabłka pod owsianą kruszonką

Pyszny, do tego szybki w przyszykowaniu deser.





jabłka, 1kg
500g otrąb owsianych
130g płatków owsianych
100g masła
50 g ksylitolu
cukier waniliowy, małe opakowanie
rodzynki, garść
mieszkanka nasion (słonecznik, dynia itp), 2 garści

Formę smarujemy odrobiną tłuszczu.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na blaszkę.
Robimy kruszonkę. Otręby, płatki owsiane, masło i ksylitol wrzucamy do miski. Zagniatamy na kruszonkę.
Na jabłka wysypujemy rodzynki, nasion i posypujemy cukrem waniliowym. Kruszymy kruszonkę.
Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180-200st. C.

Uwaga: jeśli mamy ochotę na trochę większą porcję, możemy spokojnie dodać więcej jabłek.


Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...