17 gru 2014

Kartoflanka z kiełbasą

Wybrałam ten przepis w ramach testu na profilu Przyślij Przepis.
Zupa wyszła pyszna, cała rodzina się nią zajadała.
Link do oryginału jest TUTAJ.

Na moim blogu możecie znaleźć też inne, bezmięsne propozycje zupy z ziemniaka.


1 litr wody

3 kiełbasy (sprawdzamy skład! wybieramy bez pszenicy)
1 cebula
majeranek
2 liście laurowe
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki owsianej
2 łyżki śmietany
olej


W garnku zagotować wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzucić do niej pokrojone w kostkę ziemniaki.
Cebulę drobno pokroić, przesmażyć. Dodać do niej pokrojone w półksiężyce kiełbasy. Wszystko razem smażyć, a następnie dodać do garnka z ziemniakami. Do zupy dorzucić liście laurowe, majeranek, przecięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, do szklanki wlać trochę zupy. Dodać mąkę i śmietanę. Rozmieszać by nie było grudek. Wlać do zupy. Zagotować.


Zupa na jesień

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...