19 gru 2014

Ciastka jaglane cytrynowe (wegańskie, bezglutenowe)

Ciastka z kaszy jaglanej. 
Najlepsze tego samego dnia po upieczeniu :)



ciastka:
1 szklanka kaszy jaglanej
3-5 łyżek mąki ziemniaczanej (na początku dodajemy 3 łyżki, w razie potrzeby dodajemy więcej)
6 łyżek ksylitolu
sok z 1 cytryny

lukier:
1/2 szklanki ksylitolu w pudrze
sok z 1/4 cytryny

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy resztę składników. Zagniatamy ręcznie ciasto. Gdy będzie gotowe, mokrymi rękoma formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175st.C piekarniku ok. 20-25 minut.

Do ksylitolu w pudrze dodajemy odrobinę soku z cytryny. Mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy po odrobinie soku, do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Gotowym lukrem polewamy ostudzone ciasteczka.
Zostawiamy do momentu, aż lukier zastygnie.

Uwaga: jeśli ciastka twardnieją po kilku dniach, możemy je podgrzać na parze. Wtedy powinny znowu być miękkie. Pamiętajmy jedynie, by ciastka ułożyć lukrem do góry, by nie spłynął.


Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

Lekkie Święta
zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. pyszne ciasteczka w zdrowszej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wyglądają te ciasteczka :) Też mam tę posypkę - śnieżynki. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaglane muszą być pyszne! A jakie wartościowe :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...