Zapraszam na konkurs Bożonarodzeniowy organizowany przeze mnie wraz ze sklepem BadaPak.
Jest to już druga edycja tego konkursu.
Jako, że w Wigilię obchodzę urodziny, więc chciałabym abyście "upiekli" mi tort z produktów, które można wygrać w tym konkursie. Nie trzeba wykorzystywać wszystkich, jednak dobrze by było aby chociaż jeden z nich pełnił główną rolę w przepisie.
Tak więc zadanie konkursowe brzmi:
"Zaproponuj słodki bożonarodzeniowy tort, do którego wykorzystałbyś proponowane produkty: mąka z amarantusa, orzechy laskowe, cynamon, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, figi suszone, anyż gwiazdkowy"
Potrawy nie moga zawierać mąki pszennej, także pełnoziarnistej (wyj. orkisz)!
Przewidziane są trzy nagrody:
I miejsce: produkty BadaPak
orzechy laskowe łuskane 0,5kg KLIK
mąka z amarantusa 1kg KLIK
cynamon laska 100g KLIK
skórka pomarańczowa 100g KLIK
mieszanka keksowa 100g KLIK
figi suszone 200g KLIK
anyż gwiazdkowy 100g KLIK
II miejsce:
kod rabatowy do sklepu BadaPak - 12zł
III miejsce:
kod rabatowy do sklepu BadaPak - 12zł
Po więcej szczegółów zapraszam do regulaminu :)
Regulamin:
1) konkurs trwa od dnia 9 grudnia 2014 roku do 24 grudnia 2014 roku, do godziny 23:59, na terenie Polski
2) organizatorem konkursu jestem ja (BezPszenicy) wraz ze sklepem BadaPak, który dodatkowo jest sponsorem nagród
3) zadaniem konkursowym jest nadesłanie propozycji tortu, w których zostałyby wykorzystane proponowane produkty. Potrawy nie moga zawierać maki pszennej!
Zgłoszenie należy umieścić w komentarzu pod tym wpisem, podpisać oraz podać swój adres e-mail.
Zgłoszenie należy umieścić w komentarzu pod tym wpisem, podpisać oraz podać swój adres e-mail.
Zachęcam też do polubienia profili na facebooku:
BadaPak KLIK
BezPszenicy KLIK
4) zwycięzców wybieram ja (Bez Pszenicy) do dnia 27 grudnia, tego też dnia zostana ogłoszone wyniki konkursu
5) za wysłanie nagrody za pierwsze miejsce odpowiedzialny jest sponsor, sklep BadaPak, natomiast kody rabatowe za II i III miejsce wysyłam ja (BezPszenicy)
Do mieszanki keksowej dodac make z armatusa, maki gryczanej , maki kukurydzianej i skrobi kukurydzianych .
OdpowiedzUsuńNastepnie dodac szczypte cynamonu, nieduzo cukru brzozowego oraz
proszku bezglutenowego do pieczenia lub sody w zaleznosci co jest w skladzie mieszanki keksowej.
Nastepnie dodac skladniki plynne : mleko migdalowe i olej kokosowy . Upiec w formie tortowej. Poczekac az ostygnie i delikatnie przeciac na dwie rowne czesci , nasaczyc je ekstraktem orzechowym zmieszanym z herbata .
Krem wykonac z uprazonych i zmielonych orzechow , mleka kokoswego wczesniej zredukowanego o 3/4 ( jesli ktos woli to maslo ) , namoczonych wczesniej suszonych fig i daktyli zmielonych na mase, i laski wanili .
Kremem przelozyc wklady z mieszanki keksowej ktora przerobilismy i niedbale przykryc takze gorna czesc tortu 😉
Skorkie pomaranczowa udekorowac patere na ktorym bedzie stal tort bo w mieszance keksowej jest juz tyle owocow , wiec pozostawilabym ja tylko do dekoracji 😉
Ubić 4 jajka z 1/4 szklanki brązowego cukru ma puszystą masę. Do masy dodać mieszankę keksową, posiekane figi i skórkę pomarańczową oraz pół szklanki mąki z amarantusa. Masę przelać do tortownicy.
OdpowiedzUsuńPiec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Orzechy zmielić, około 300 g, zalać zagotowanym mlekiem z kora cynamonu. Odstawić na około pół godziny. Odlac nadmiar mleka. Kubek mascarpone utrzeć ze sparzonymi orzechami i posmarować powstałą masą zimny amarantusowy biszkopt. Odstawić na dwie godziny do lodowki i można jeść :)
viola.huk@gmail.com
Uwielbiam wszelkie "kawowe" desery, dlatego zaproponowałabym Ci kawowo-orzechowy tort z bezą :)
OdpowiedzUsuń1. Na początek robimy biszkopt! :)
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
3/4 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki zmielonych orzechów
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Ubić białka, pod koniec stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Po tym czasie dodać mąkę przesianą przez sitko oraz zmielone orzechy laskowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem i piec w 170st. 35-45 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
2. ...a teraz beza :)
Do bezy będziemy potrzebować
250 g drobnego cukru
4 łyżeczki kawy
4 białka
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Piekarnik nagrzać do 180st. Białka ubić dodając szczyptę soli, a następnie stopniowo dosypując cukier wymieszany z kawą. Na sam koniec dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Beze wyłożyć na papier do pieczenia o średnicy 23cm. Gdy włożymy ją do piekarnika natychmiast obniżyć temp. na 150st. i piec przez godzinę. Potem wyłączyć piekarnik i suszyć ją 3 godziny.
3. Po zrobieniu bezy zaparzamy małą filiżankę baaardzo mocnej kawy do której dodajemy ulubiony aromat - ja wybrałabym migdałowy oraz starty cynamon i anyż :) Kawą nasączamy obie części biszkoptu.
4. A teraz krem, który będzie po prostu najbardziej lubianą i najzwyklejszą... bitą śmietaną! :) W tym celu należy ubić 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) dobrze schłodzonej.
5. Kulminacyjny punkt programu! :) Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, który smarujemy 1/5 częścią bitej śmietany. Na to sypiemy drobno pokrojone figi. Następną warstwą jest beza - postępujemy tak samo jak z warstwą biszkoptu, czyli smarujemy 1/5 częścią kremu i posypujemy posiekanymi figami. Teraz układamy 2 warstwę biszkoptu. Formujemy równy tort, górę i boki smarujemy kremem. Tort dekorujemy figami pokrojonymi w cienkie plasterki.
I gotowe! :)
Agata Gontarczyk
gontarczykagata@gmail.com
Bożonarodzeniowe ciasto pełne bakalii
OdpowiedzUsuńprzygotowanie owoców- dzień przed rozpoczęciem pieczenia ciasta
-140 ml czerwonego wina( można również użyć owocowej herbaty, soku owocowego lub wody)
-300 g posiekanych suszonych fig
-300 g posiekanych suszonych daktyli
-200 g rodzynek
-300 g posiekanych suszonych śliwek
-3 łyżki melasy
-skórka i sok z 1 pomarańczy
-1 łyżka przyprawy do piernika( bez mąki)
-3 gwiazdki anyżu
Wino wlać do garnka, Wrzucić anyż. Garnek postawić na gazie, zagotować, wyłączyć gaz, przykryć pokrywką i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, przykryć i schłodzić w lodówce przez 1 noc.
ciasto:
-1 szklanka mąki migdałowej
-1 szklanka mąki z amarantusa
-3/4 szklanki cukru trzcinowego
-1 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 szklanki oleju rzepakowego
-3 jaja
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W misce wymieszać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól. Dodać resztę składników oraz namoczone owoce wraz z alkoholem( anyż wyrzucić). Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 c i piec w 150 st. przez ok. 2 godziny. Ciasto ostudzić. Można udekorować:
-cukrem pudrem
-przekroić na 3 części i posmarować podgrzanym dżemem( najlepiej pasuje morelowy)
-pozostawić w całości, a tylko wierz udekorować kremowym serkiem( 125 g serka Philadelphia zmiksować z 2 łyżkami przesianego cukru pudru)
Smacznego!
polishapple1@gmail.com
Tort jaglany z amarantusem i orzechami
OdpowiedzUsuńSpód:
250g kaszy jaglanej
3 żółtka
200 mleczka kokosowego wstawionego do lodówki na około 2-3 ( tylko gęstą masę używamy)
100 orzechów laskowych zmiksowanych na pył
100g mąki amarantusa
mieszanka keksowa
anyż gwiazdkowy zmiksowany na pył
łyżeczka proszku do pieczenia (BIO)
Masa owocowa:
brzoskwinie z puszki
Wierzch ciasta:
3 białka jaja
3 łyżki ksylitolu
cynamon
Kaszę delikatnie podprażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości.
Studzimy i dodajemy żółtka, mleko kokosowe, mieszankę keksową Wszystko blendujemy na gęsty krem. Później dodajemy resztę składników czyli: zmiksowane na pył orzechy, proszek do pieczenia, mąka amarantusa, anyż
Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę
Pieczemy 30 min (około 180-200C)
W między czasie przygotowujemy owoce:
Brzoskwinie przekładamy na patelnię i dusimy na dużym ogniu aż do wyparowania wody i dodajemy cynamon
Białka jaja ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę.
Na gotowy spód jaglano-amarantusowy nakładamy owoce, a na nie ubitą pianę z białek.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min (180C)
Chłodzimy w lodówce (najlepiej smakuje nastepnego dnia , wtedy spód będzie twardzszy)
aga-144@wp.pl
Przepis na torty orzechowo-migdałowy jest u nas przekazywany z jednej pani domu na drugą.W te święta przypadła moja kolej na upieczenie tortu,a dlatego,że lubię eksperymentować w kuchni trochę pozamieniałam składniki.Dwa razy do roku na Wielkanoc i Wigilię cała rodzina zbiera się,by znów zasmakować nieba,nawet ciocie z drugiego końca Polski chętnie przyjeżdżają,by przez chwilę nacieszyć podniebienie.Wszyscy razem gromadzimy się przy stole,a Tata kroi tort.Oto mój przepis na wykorzystanie powyższych składników.
OdpowiedzUsuńCiasto:
120g miodu naturalnego
70g cukru
200g mąki z amarantusa
100g mąki owsianej
2 całe jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki wódki i wody
Masa:
1.5 kostki masła
4 żółtka
2/3 szkl. cukru pudru
olejek migdałowy
150 ml gęstego jogurtu greckiego
100g migdałów,sparzonych i obranych ze skórki
100g orzechów laskowych
skórka pomarańczowa
figi do dekoracji
Składniki na ciasto wyrabiamy i dzielimy na pięć równych części,następnie każdy z placków pieczemy osobno przez 15 min w 180 stopniach.
Mielimy migdały i orzechy.Masło,żółtka oraz cukier ucieramy,gdy wszystko przybierze kremową konsystencje powoli dodajemy jogurt i jeszcze przez chwilę mieszamy.Na końcu dorzucamy migdały,orzechy,skórkę pomarańczową i olejek,ponownie ucieramy.
Upieczone i ostygnięte placki nasączamy wódką z wodą i przekładamy masą migdałowo-orzechową.Zostawimy na noc w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce.Przed podaniem kroimy figi w plasterki i dekorujemy wierzch.
Pozdrawiam serdecznie :)
Składniki:
OdpowiedzUsuń10 jajek
olej kokosowy
500 g ksylitolu
czubata łyżka cynamonu i zmielonego anyżu
odrobina mleka ryżowego
500 g zmielonych orzechów laskowych
2 laski wanilii
sok z 1/2 cytryny
3 biszkopty -ciasteczka
masło i mąka z amarantusa do tortownicy
dżem pomarańczowy + skóra z pomarańczy
cukier puder, kawa i woda do lukru lub czekolada i masło na polewę
Żółtka ucieramy z połową przesianego cukru pudru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy cynamon z anyżem zmieszane na papkę z mlekiem. Wsypujemy zmielone orzechy(250g) i utłuczoną na proszek laskę wanilii (ja tłukę w moździerzu z odrobiną ksylitolu). Masę przekładamy do tortownicy, najlepiej 26 cm, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym i oprószamy mąką amarantusową
Od razu robimy masę z pozostałych orzechów(250g). Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając stopniowo ksylitol. Do ubitych białek dodajemy sok z cytryny, drugą laskę wanilii (też utłuczoną), utłuczone na proszek biszkopty i zmielone orzechy. Całość deliaktnie mieszamy, żeby piana nie opadłai przekładamy do tortownicy, na masę orzechową. Formujemy górkę na środku, ponieważ po ostygnięciu ciasto „siada”.
Tort pieczemy ok. godziny, do suchego patyczka, w temp. nie wyższej niż 170 stopni. Na drugi dzień dekorujemy. Wierzch pokrywamy warstwą dżemu pomarańczowego. Możemy polać oryginalnie, jak podaje przepis, lukrem kawowym lub polewą z gorzkiej czekolady. Żeby zrobić lukier mieszamy ok. 1 szklanki cukru pudru, 2 łyżki drobno mielonej kawy rozpuszczalnej i odrobinę wody. Lukier powinien mieć taką konsystencję, żeby dawał się rozprowadzić i nie spływał za bardzo. Polewę czekoladową robimy z 200 g czekolady gorzkiej i 2 łyżek masła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mieszamy i wylewamy na tort.
marta699@wp.pl