Długo czekała na użycie, ale się doczekała :)
W zeszłym roku robiłam zupę z dyni z dodatkiem słodkich ziemniaków KLIK, dzisiaj trochę inna wersja.
800g dyni
4 marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki curry
pieprz
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju rzepakowego
500ml bulionu warzywnego lub wody
2 puszki mleka kokosowego
gałka muszkatołowa
podprażone ziarna słonecznika lub dyni
Dynię i marchewki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, siekamy.
W rondlu rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim dynię, marchew i czosnek. Oprószamy wszystko curry i dodajemy syrop z agawy. Chwilkę jeszcze smażymy. Dolewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zmiękną warzywa.
Odrobinę studzimy, dodajemy mleczko kokosowe. Miksujemy zupę na gładko. Przyprawiamy gałką muszkatołową. Podgrzewamy.
Przed podaniem posypujemy ziarnami.
krem z dyni to dla mnie zupa nr 1!!
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń