Przepis pochodzi z bloga Szybkie gotowanie KLIK.
2 szklanki mąki gryczanej
2 łyżeczki cukru
ok. 600ml wody przegotowanej i przestudzonej
opcjonalnie: 2 łyżeczki wody w kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty
Dzień 1:
do słoika o pojemności 1l wsypać 2 czubate łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru. Dodać sok z ogórków i wodę w ilości takiej, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać. Przykryć złożoną gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Dzień 2:
Dodać 1 czubatą łyżkę mąki i tyle wody, by dalej masa miała konsystencję gęstej śmietany.
Dzień 3:
Dodać 2 czubate łyżki mąki i tyle wody, by dalej masa miała konsystencję gęstej śmietany.
Dzień 4:
Dodać pozostałą mąkę, cukier i wodę. Zostawić na kilkanaście godzin.
Zakwas powinien już pracować i zacząć rosnąć.
Uwaga:
Zakwas na początku jest dość słaby, dlatego najlepiej przy 1 czy 2 pieczeniu dodać do ciasta z łyżeczkę drożdży.
Zakwas trzymamy w lodówce, przed użyciem wyciągamy go na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce a na po tym czasie dokarmić go 50g mąki i wodą.
Jeśli zakwas dłużej przebywa w lodówce nie używany, należy go dokarmiać co 2 tygodnie.
Powodzenia w wypiekach na nowym zakwasie :). Dzięki niemu możemy upiec chleb w 100% bezglutenowy.
OdpowiedzUsuńChętnie bym zrobiła chlebek na takim zakwasie. Tylko czy ja się nadaję do pilnowania go codziennie to niewiem :p
OdpowiedzUsuń