8 gru 2014

Zupa dyniowa

Długo czekała na użycie, ale się doczekała :)

W zeszłym roku robiłam zupę z dyni z dodatkiem słodkich ziemniaków KLIK, dzisiaj trochę inna wersja.

800g dyni
4 marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki curry
pieprz
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju rzepakowego
500ml bulionu warzywnego lub wody
2 puszki mleka kokosowego
gałka muszkatołowa
podprażone ziarna słonecznika lub dyni

Dynię i marchewki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, siekamy.
W rondlu rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim dynię, marchew i czosnek. Oprószamy wszystko curry i dodajemy syrop z agawy. Chwilkę jeszcze smażymy. Dolewamy bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zmiękną warzywa.
Odrobinę studzimy, dodajemy mleczko kokosowe. Miksujemy zupę na gładko. Przyprawiamy gałką muszkatołową. Podgrzewamy.
Przed podaniem posypujemy ziarnami.


Wegetariański obiad IVZupa na jesień

2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...