16 sty 2015

Jarzynówka

O zupie jarzynowej chyba nic nie muszę pisać ;) Dla mnie to taka zupa-śmietnik, czyli zazwyczaj dodaję do niej takie warzywa jakie akurat mam. 
Wersja podana poniżej zawiera m.in. kalafior i fasolkę szparagową.



2 duże ziemniaki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 małego selera
1 por, biała część
1/2 kalafiora
200g fasolki szparagowej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
1 liść laurowy
opcjonalnie: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
dodatkowo: posiekany świeży lub suszony koper

Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler w kostki, fasolkę na mniejsze kawałki, kalafior na drobne różyczki, por  w krążki.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy liść laurowy a następnie marchewkę, pietruszkę, seler, por, fasolkę. Przesmażamy, a następnie podlewamy kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Następnie dolewamy ok. 2l wody. Doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy ziemniaki i kalafior. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
Opcjonalnie, przed końcem gotowania możemy dodać jogurt. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Uwaga: kalafior możemy zastąpić brokułami.




1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...