2 sty 2015

Marchewkowy pęczak z boczkiem lub bez

Wzorowałam się na przepisie dostępnym tutaj KLIK.

Uwielbiam wszystkie kasze, pęczak jest jedną z moich ulubionych.




400g kaszy pęczak
0.5kg marchewki
1 por
2 ząbki czosnku
80g żółtego sera
ok. 1.5l warzywnego bulionu
olej rzepakowy
sól, pieprz
opcjonalnie: 200g wędzonego boczku
dodatkowo: podprażone pestki dyni do posypania

Marchewkę kroimy w plasterki, gotujemy do miękkości.
Por kroimy w krążki, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany czosnek i (opcjonalnie) pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystko się podsmaży, dodajemy przepłukaną pod wodą kaszę. Smażymy wszystko kilka minut, a następnie dolewamy ok. 0.5l bulionu. Dusimy wszystko na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając porcją bulionu.
Gdy kasza zmięknie, przyprawiamy ją. Dodajemy marchewkę i starty ser. Mieszamy.
Kaszę podajemy z prażonymi pestkami dyni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...