2 sty 2015

Chrupiące ziemniaki w panierce z sosem czosnkowym

Na ziemniaki w panierce z bułki tartej natknęłam się tutaj KLIK. Postanowiłam z ciekawości wypróbować przepis. Muszę przyznać, że bardzo smacznie wyszło, ziemniaki z wierzchu rzeczywiście są chrupiące, natomiast w środku miękkie. Do tego uwielbiany przeze mnie sos czosnkowy. Pyszności.


ziemniaki:
1.5kg ziemniaków
3 łyżki bułki tartej niepszennej
6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
2 duże cebule
sól, pieprz

sos:
duży kubek jogurtu naturalnego
mała śmietana
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w ósemki. Mieszamy razem z ziemniakami. Posypujemy wszystko bułką tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 60-70 minut.

Składniki na sos miksujemy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przelewamy do kubeczka.

Ziemniaki podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...