Na ziemniaki w panierce z bułki tartej natknęłam się tutaj KLIK. Postanowiłam z ciekawości wypróbować przepis. Muszę przyznać, że bardzo smacznie wyszło, ziemniaki z wierzchu rzeczywiście są chrupiące, natomiast w środku miękkie. Do tego uwielbiany przeze mnie sos czosnkowy. Pyszności.
1.5kg ziemniaków
3 łyżki bułki tartej niepszennej
6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
2 duże cebule
sól, pieprz
sos:
duży kubek jogurtu naturalnego
mała śmietana
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w ósemki. Mieszamy razem z ziemniakami. Posypujemy wszystko bułką tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 60-70 minut.
Składniki na sos miksujemy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przelewamy do kubeczka.
Ziemniaki podajemy w towarzystwie sosu czosnkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.